Заходи під час карантину




Об’єкт заходів
Заходи за ДСанПіН 5.5.2.008-01
Підлога, стіни, двері,
підвіконня, жорсткі
меблі
Протирають ганчіркою, змоченою у розчині (або/або):
• хлораміну, 0,5%;
• хлорного вапна (вапна білильного гашеного термостійкого), 0,5%
Килими
Двічі чистять щіткою, змоченою у розчині (або/або):
• хлораміну, 0,5%;
• сульфохлорантину, 0,2%;
• пераміну, 1%;
• катаміну АБ, 0,5%.
Прибирають із приміщень закладу
Посуд
Звільняють від залишків їжі, вимивають, кип’ятять у воді чи у 2%-вому розчині соди:
• при кишкових інфекціях — 25 хв;
• при вірусному гепатиті — 45 хв;
Залишки їжі
Засипають на 60 хв (або/або):
• хлорним вапном (вапном білильним термостійким) у розрахунку 200 г/кг;
• нейтральним гіпохлоритом кальцію (НГК) у розрахунку 100 г/кг
Унітази, раковини
Двічі протирають із розчинами (або/або):
• хлораміну, 0,5%;
• хлорного вапна (вапна білильного гашеного термостійкого), 0,5%;
• чистильно-дезінфікуючим засобом «Саніта», «ПЧД», «Санітарний», «Дезус»
чи «Дезеф» (відповідно до рекомендацій щодо застосування засобу
на етикетці).
Використані квачі, прибиральні матеріали на 30 хв занурюють у 0,5% розчин НГК
чи 1% розчин хлорного вапна, промивають і просушують. Чисті квачі та прибиральні
матеріали ховають у спеціально промаркованій тарі у господарчій шафі
Вироби медичного
призначення
зі скла, металу, гуми,
пластмас
Обробляють за допомогою одного з методів:
• хімічний — занурюють у розчини (або/або): на 30 хв — в 1% розчин хлораміну
чи 2,5% розчин хлоргексидінубіглюконату на 80 хв — у суміш 3% розчину
перекису водню та 0,5% розчину миючого засобу;
• фізичний — протягом 15 хв кип’ятять у воді чи 2%-вому розчині соди чи
обробляють сухим гарячим повітрям (120 °C).
Фізичний метод не застосовують для оброблення пластмасових виробів
Руки персоналу
Обробляють протягом 2 хв 2,5%-вим водним розчином хлоргексидіну біглюконату,
1% розчином йодопірону або 0,3% розчином хлораміну, потім миють з милом.
Персоналу закладу освіти заборонено використовувати дезінфекційні засоби
для проведення дезінсекції і дератизації