РІЧИЦЬКИЙ ЛІЦЕЙ
ЗАБРОДІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ №_____від___________
Директорка Річицького ліцею
__________________________
Інструкція з охорони праці №____
при роботі з мийною ванною
1. Загальні положення
1.1. Інструкція з охорони праці при роботі з мийною ванною розроблена відповідно до Закону України «Про охорону праці» (Постанова ВР України від 14.10.1992 № 2694-XII) в редакції від 20.01.2018р, на основі «Положення про розробку інструкцій з охорони праці», затвердженого Наказом Комітету по нагляду за охороною праці Міністерства праці та соціальної політики України від 29 січня 1998 року № 9 в редакції від 1 вересня 2017 року, з урахуванням «Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу» ДСанПіН 5.5.2.008-01, затверджених постановою Головного санітарного лікаря України від 14.08.2001 р. № 63.
1.2. До роботи з мийною ванною можуть бути допущені особи не молодше 18 років, які ознайомилися з інструкцією, пройшли медичний огляд, вступний та первинний інструктажі з охорони праці, перевірку знань з питань охорони праці, не мають протипоказань за станом здоров'я.
1.3. Інструкція встановлює вимоги охорони праці перед початком, під час і після закінчення виконання робіт з миття столового посуду і кухонного інвентарю у мийній ванні харчоблоку ліцею, а також технічні та організаційні заходи, що забезпечують безпеку праці мийника посуду.
1.4. Працівнику, що виконує миття посуду у мийній ванні, необхідно дотримуватися прийнятої технології і правил, не допускати застосування способів, що прискорюють виконання операцій, але ведуть до порушення вимог охорони праці.
1.5. Під час виконання роботи з миття посуду у мийній ванні на працівника можуть впливати небезпечні і шкідливі виробничі фактори:
1.2. До роботи з мийною ванною можуть бути допущені особи не молодше 18 років, які ознайомилися з інструкцією, пройшли медичний огляд, вступний та первинний інструктажі з охорони праці, перевірку знань з питань охорони праці, не мають протипоказань за станом здоров'я.
1.3. Інструкція встановлює вимоги охорони праці перед початком, під час і після закінчення виконання робіт з миття столового посуду і кухонного інвентарю у мийній ванні харчоблоку ліцею, а також технічні та організаційні заходи, що забезпечують безпеку праці мийника посуду.
1.4. Працівнику, що виконує миття посуду у мийній ванні, необхідно дотримуватися прийнятої технології і правил, не допускати застосування способів, що прискорюють виконання операцій, але ведуть до порушення вимог охорони праці.
1.5. Під час виконання роботи з миття посуду у мийній ванні на працівника можуть впливати небезпечні і шкідливі виробничі фактори:
- підвищена температура миючих і ополіскуючих розчинів, води, посуду;
- підвищений рівень шуму на робочому місці;
- підвищена температура повітря робочої зони;
- підвищена вологість повітря робочої зони;
- підвищена рухливість повітря робочої зони;
- підвищене значення напруги в електричному ланцюзі;
- недостатня освітленість робочої зони;
- гострі кромки, задирки на поверхнях посуду, приладів, інвентарю;
- хімічні фактори;
- фізичні перевантаження.
1.6. Мийник посуду на харчоблоці забезпечується наступним спецодягом: халат бавовняний, косинка або ковпак, фартух прогумований з нагрудником, калоші гумові, рукавиці гумові.
1.7. Для виключення дії небезпечних і шкідливих факторів при роботі з мийною ванною, працівник повинен дотримуватися заходів особистої гігієни і застосовувати під час роботи засоби індивідуального захисту.
1.8. Мийник посуду, зобов'язаний знати місце знаходження медичної аптечки, призначеної для надання першої допомоги постраждалим, а також місця розташування первинних засобів пожежогасіння на харчоблоці їдальні.
1.9. Про помічені випадки порушення вимог охорони праці, несправності посудомийного обладнання працівник повинен повідомити завідувачу виробництвом (шеф-кухарю) та не приступати до роботи до усунення несправностей.
1.10. За невиконання або порушення цієї Інструкції працівник, який виконує миття посуду і кухонного інвентарю на харчоблоці їдальні, несе відповідальність відповідно до чинного законодавства України.
1.7. Для виключення дії небезпечних і шкідливих факторів при роботі з мийною ванною, працівник повинен дотримуватися заходів особистої гігієни і застосовувати під час роботи засоби індивідуального захисту.
1.8. Мийник посуду, зобов'язаний знати місце знаходження медичної аптечки, призначеної для надання першої допомоги постраждалим, а також місця розташування первинних засобів пожежогасіння на харчоблоці їдальні.
1.9. Про помічені випадки порушення вимог охорони праці, несправності посудомийного обладнання працівник повинен повідомити завідувачу виробництвом (шеф-кухарю) та не приступати до роботи до усунення несправностей.
1.10. За невиконання або порушення цієї Інструкції працівник, який виконує миття посуду і кухонного інвентарю на харчоблоці їдальні, несе відповідальність відповідно до чинного законодавства України.
2. Вимоги безпеки перед початком роботи
2.1. Перед початком роботи працівникові слід надіти спецодяг. Застебнути спецодяг на всі гудзики, не допускаючи звисаючих кінців.
2.2. Не використовувати на одязі шпильки, голки, неприпустимо тримати в кишенях гострі, скляні предмети.
2.3. Підготувати робоче місце для безпечної роботи:
2.2. Не використовувати на одязі шпильки, голки, неприпустимо тримати в кишенях гострі, скляні предмети.
2.3. Підготувати робоче місце для безпечної роботи:
- забезпечити наявність вільних проходів до мийної ванни;
- перевірити стійкість столів, стелажів для чистого посуду;
- перевірити наявність дерев'яної решітки під ногами;
- перевірити достатність освітлення робочої зони;
- перевірити стан підлог (відсутність вибоїн, нерівностей, слизькості);
- упевнитися в наявності води у водопроводі, миючих засобів та інвентарю.
2.4. Перевірити роботу припливно-витяжної вентиляції.
2.5. Перед включенням в роботу водонагрівача:
2.5. Перед включенням в роботу водонагрівача:
- відкрити вентиль на підвідній водопровідній трубі і перевірити заповнення кип'ятильника водою;
- визначити правильність регулювання живильного клапана за рівнем води в переливній трубці;
- злити зі збірки залишки окропу і встановити під сигнальною трубкою відро (якщо трубка не має зливу в каналізацію);
- перевірити надійність механічного з'єднання заземлюючого болта на корпусі кип'ятильника з проводом захисного заземлення.
2.6. Зовнішнім оглядом перевірити цілісність корпусу мийних ванн, стійке їх положення.
2.7. Про всі виявлені несправності обладнання, водопроводу і каналізації, поломки інвентарю та інших неполадках слід негайно повідомляти своєму безпосередньому керівнику і приступити до роботи тільки після їх усунення.
2.7. Про всі виявлені несправності обладнання, водопроводу і каналізації, поломки інвентарю та інших неполадках слід негайно повідомляти своєму безпосередньому керівнику і приступити до роботи тільки після їх усунення.
3. Вимоги безпеки під час роботи
3.1. Виконувати тільки ту роботу, за якою успішно пройдено навчання, не доручати виконання своєї роботи стороннім особам.
3.2. Застосовувати необхідні для безпечної роботи справне посудомийне обладнання, пристосування, а також спеціальний одяг та інші засоби індивідуального захисту, передбачені відповідними типовими нормами безкоштовної видачі спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту; використовувати їх тільки для тих робіт, для яких вони призначені.
3.3. Виконувати вимоги безпечного переміщення в приміщенні і на території харчоблоку, користуватися тільки встановленими проходами.
3.4. Підтримувати на робочому місці чистоту, своєчасно прибирати з підлоги воду, розсипані (розлиті) харчові відходи, жири та ін.
3.5. Не захаращувати проходи до мийних ванн, між обладнанням, проходи до пультів управління, рубильників, шляхи евакуації та інші проходи візками з посудом.
3.6. Вентилі, крани на трубопроводах слід відкривати повільно, без ривків і великих зусиль. Неприпустимо застосовувати для цих цілей молотки, гайкові ключі та інші інструменти.
3.7. Переносити посуд, укладати його в мийні ванни, дотримуючись запобіжних заходів.
3.8. Не застосовувати в якості сидіння випадкові предмети і обладнання.
3.9. Перед закладкою брудного посуду в мийну ванну звільняти посуд від залишків їжі дерев'яною лопаткою або спеціальною щіткою.
3.10. Негайно вилучати з вживання столовий і скляний посуд, що має відколи і тріщини.
3.11. При виготовленні миючих і дезінфікуючих розчинів:
3.2. Застосовувати необхідні для безпечної роботи справне посудомийне обладнання, пристосування, а також спеціальний одяг та інші засоби індивідуального захисту, передбачені відповідними типовими нормами безкоштовної видачі спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту; використовувати їх тільки для тих робіт, для яких вони призначені.
3.3. Виконувати вимоги безпечного переміщення в приміщенні і на території харчоблоку, користуватися тільки встановленими проходами.
3.4. Підтримувати на робочому місці чистоту, своєчасно прибирати з підлоги воду, розсипані (розлиті) харчові відходи, жири та ін.
3.5. Не захаращувати проходи до мийних ванн, між обладнанням, проходи до пультів управління, рубильників, шляхи евакуації та інші проходи візками з посудом.
3.6. Вентилі, крани на трубопроводах слід відкривати повільно, без ривків і великих зусиль. Неприпустимо застосовувати для цих цілей молотки, гайкові ключі та інші інструменти.
3.7. Переносити посуд, укладати його в мийні ванни, дотримуючись запобіжних заходів.
3.8. Не застосовувати в якості сидіння випадкові предмети і обладнання.
3.9. Перед закладкою брудного посуду в мийну ванну звільняти посуд від залишків їжі дерев'яною лопаткою або спеціальною щіткою.
3.10. Негайно вилучати з вживання столовий і скляний посуд, що має відколи і тріщини.
3.11. При виготовленні миючих і дезінфікуючих розчинів:
- застосовувати тільки дозволені органами охорони здоров'я миючі засоби та дезрозчини;
- не перевищувати встановлені концентрацію і температуру миючих розчинів (вище 50 ̊С);
- не допускати розпилення миючих засобів і дезрозчинів, попадання їх на шкіру і слизові оболонки.
3.12. Тарілки укладати в мийні ванни необхідно за розмірами і невеликими стопами. Скляний посуд мити окремо від столового посуду.
3.13. Щоб уникнути отримання опіків при обполіскуванні посуду застосовувати спеціальні кошики і сітки.
3.14. У разі, якщо посуд розбився в мийній ванні, дотримуватися особливої обережності. Злити воду з ванни і тільки після цього збирати уламки. Не збирати уламки руками, а використовувати для цього совок і щітку.
3.15. При експлуатації електрокип'ятильника (водонагрівача):
3.13. Щоб уникнути отримання опіків при обполіскуванні посуду застосовувати спеціальні кошики і сітки.
3.14. У разі, якщо посуд розбився в мийній ванні, дотримуватися особливої обережності. Злити воду з ванни і тільки після цього збирати уламки. Не збирати уламки руками, а використовувати для цього совок і щітку.
3.15. При експлуатації електрокип'ятильника (водонагрівача):
- регулярно відбирати окріп, не допускати переповнення збірника окропу;
- посудини для відбору окропу встановлювати на спеціальну підставку (не допускається вішати їх на водорозбірний кран);
- негайно відключати кип'ятильник від електричної мережі при парінні або викиді окропу через верхню кришку або підтікання з водорозбірного крана.
3.16. В процесі роботи водонагрівача не допускається експлуатувати його з несправною автоматикою, відкривати кришку збірки окропу, щоб уникнути опіку парою і окропом.
4. Вимоги безпеки по закінченні роботи
4.1. Злити воду з мийних ванн.
4.2. Провести санітарну обробку мийних ванн.
4.3. Мочалки, щітки для миття посуду після їх використання прокип'ятити протягом 15 хв, у воді з додаванням соди або замочити у дезінфікуючому розчині (0,5% розчин хлораміну) на 30 хв, потім сполоснути та просушити. Зберігати мочалки та щітки для миття посуду в спеціальній промаркованій тарі.
4.4. Вимкнути кип'ятильник і закрити вентиль на водопровідній трубі.
4.5. Не проводити прибирання сміття, відходів безпосередньо руками, використовувати для цієї мети щітки, совки та інші пристосування.
4.6. Вимкнути витяжну вентиляцію.
4.7. Зняти спецодяг, ретельно вимити руки з милом.
4.8. Змастити руки захисним кремом.
4.9. При наявності будь-яких зауважень в роботі посудомийного обладнання повідомити завідувачу виробництвом (шеф-кухарю).
4.2. Провести санітарну обробку мийних ванн.
4.3. Мочалки, щітки для миття посуду після їх використання прокип'ятити протягом 15 хв, у воді з додаванням соди або замочити у дезінфікуючому розчині (0,5% розчин хлораміну) на 30 хв, потім сполоснути та просушити. Зберігати мочалки та щітки для миття посуду в спеціальній промаркованій тарі.
4.4. Вимкнути кип'ятильник і закрити вентиль на водопровідній трубі.
4.5. Не проводити прибирання сміття, відходів безпосередньо руками, використовувати для цієї мети щітки, совки та інші пристосування.
4.6. Вимкнути витяжну вентиляцію.
4.7. Зняти спецодяг, ретельно вимити руки з милом.
4.8. Змастити руки захисним кремом.
4.9. При наявності будь-яких зауважень в роботі посудомийного обладнання повідомити завідувачу виробництвом (шеф-кухарю).
5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях
5.1. При виявленні несправності обладнання на харчоблоці негайно припинити його використання, а також подачу до нього електроенергії, води. Повідомити про це безпосередньо керівника, вивісити плакат «Не включати» і до усунення несправності не допускати його включення.
5.2. При розбитті столового посуду не збирати її незахищеними руками, а використовувати для цієї мети щітку і совок.
5.3. Припинити роботу при отриманні хоча б незначного опіку рук миючим розчином або гарячою водою, при порізі сколом посуду або потрапляння в очі миючого засобу, скористатися аптечкою першої допомоги і звернутися за медичною допомогою.
5.4. При отриманні травми слід невідкладно надати першу допомогу потерпілому, при необхідності, викликати швидку медичну допомогу, повідомити про подію керівнику (при відсутності – іншій посадовій особі).
5.5. У разі виникнення пожежі необхідно евакуювати людей з харчоблоку їдальні, вимкнути за допомогою рубильників подачу електроенергії на електрообладнання, повідомити завідувачу виробництвом (шеф-кухарю), викликати пожежну службу за телефоном 101 і, при відсутності явної загрози життю, здійснити гасіння осередку загоряння первинними засобами пожежогасіння.
5.6. При аварії (прориві) в системі опалення, водопостачання, каналізації необхідно вивести працівників харчоблоку з приміщення, по можливості перекрити вентилі, повідомити про подію завідувачу виробництвом (шеф-кухарю).
5.2. При розбитті столового посуду не збирати її незахищеними руками, а використовувати для цієї мети щітку і совок.
5.3. Припинити роботу при отриманні хоча б незначного опіку рук миючим розчином або гарячою водою, при порізі сколом посуду або потрапляння в очі миючого засобу, скористатися аптечкою першої допомоги і звернутися за медичною допомогою.
5.4. При отриманні травми слід невідкладно надати першу допомогу потерпілому, при необхідності, викликати швидку медичну допомогу, повідомити про подію керівнику (при відсутності – іншій посадовій особі).
5.5. У разі виникнення пожежі необхідно евакуювати людей з харчоблоку їдальні, вимкнути за допомогою рубильників подачу електроенергії на електрообладнання, повідомити завідувачу виробництвом (шеф-кухарю), викликати пожежну службу за телефоном 101 і, при відсутності явної загрози життю, здійснити гасіння осередку загоряння первинними засобами пожежогасіння.
5.6. При аварії (прориві) в системі опалення, водопостачання, каналізації необхідно вивести працівників харчоблоку з приміщення, по можливості перекрити вентилі, повідомити про подію завідувачу виробництвом (шеф-кухарю).
Інструкцію розробив:
відповідальний за охорону праці,
заступник директора _______________________ В.Д. Костючик
з навчально-виховної роботи (підпис)
З інструкцією ознайомлений (а) _______________________
«___»___________20___р. (підпис)