Інструкція з охорони праці при роботі з ножем


РІЧИЦЬКИЙ ЛІЦЕЙ

ЗАБРОДІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ



                                                                                                     ЗАТВЕРДЖЕНО
                                                                                                                Наказ №_____від___________
                                                                                                                Директорка Річицького ліцею
                                                                                                                __________________________


Інструкція з охорони праці №____
при роботі з ножем

1. Загальні положення

1.1.Інструкція з охорони праці при роботі з ножем розроблена відповідно до Закону України «Про охорону праці» (Постанова ВР України від 14.10.1992 № 2694-XII) в редакції від 20.01.2018р, на основі «Положення про розробку інструкцій з охорони праці», затвердженого Наказом Комітету по нагляду за охороною праці Міністерства праці та соціальної політики України від 29 січня 1998 року № 9 в редакції від 1 вересня 2017 року.
1.2. Дана інструкція з охорони праці розроблена з метою запобігання фактів травмування та забезпечення безпечної роботи працівників харчоблоку (кухні) при використанні ножів.
1.3. До самостійної роботи з ножем допускаються особи, які вивчили дану інструкцію з охорони праці, пройшли відповідну підготовку, вступний і первинний інструктажі з охорони праці на робочому місці, інструктаж за правилами експлуатації ножа, пройшли обов'язковий медичний огляд, при відсутності будь-яких протипоказань за станом здоров'я.
1.4. На працівника, який виконує роботу з ножем, можуть впливати такі небезпечні і шкідливі виробничі фактори:
  • підвищений рівень шуму на робочому місці;
  • недостатня освітленість робочої зони;
  • фізичні перевантаження;
  • гострі кромки інструментів (леза ножів);
  • підвищена вологість повітря робочої зони.
1.5. В процесі роботи з ножем використовується наступний спецодяг і засоби індивідуального захисту:
  • костюм бавовняний;
  • фартух бавовняний з водовідштовхувальним просоченням з нагрудником;
  • головний убір;
  • рукавиці комбіновані, кольчужна рукавичка.
1.6. Приміщення харчоблоку має бути обладнане ефективною припливно-витяжною вентиляцією.
1.7. У приміщенні повинна бути медична аптечка з набором необхідних медикаментів і перев'язувальних матеріалів, призначена для термінового надання першої допомоги потерпілим при травмах і порізах.
1.8. Працівник зобов'язаний дотримуватися правил пожежної безпеки, знати місця розташування первинних засобів пожежогасіння.
1.9. Для попередження і запобігання поширенню шлунково - кишкових, паразитарних та інших захворювань працівник зобов'язаний: коротко стригти нігті; ретельно мити руки з милом перед початком роботи, після кожної перерви в роботі і зіткнення з забрудненими предметами, а також після відвідування туалету.
1.10. Працівник повинен бути навчений і мати навички надання першої допомоги потерпілим при нещасних випадках, знати місця розташування аптечки.
1.11. Працівник, який допустив невиконання або порушення даної інструкції з охорони праці, притягується до дисциплінарної відповідальності у відповідності з Правилами внутрішнього трудового розпорядку, трудовим договором і, при необхідності, підлягає позачерговій перевірці знань, норм і правил охорони праці.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Надіти і застебнути санітарний одяг на всі гудзики (зав'язати зав'язки), не допускаючи звисаючих кінців одягу, волосся прибрати під головний убір.
2.2. Надіти засоби індивідуального захисту, кольчужну рукавичку (якщо вона необхідна для виконання даного виду робіт).
2.3. Перевірити оснащеність робочого місця необхідним для роботи обладнанням, інвентарем, пристроями та інструментом.
2.4. Підготувати робоче місце для безпечної роботи:
  • забезпечити наявність вільних проходів;
  • зручно і стійко розмістити запаси сировини, інструмент, пристосування відповідно до частоти використання і витрачання;
  • переконатися у відсутності слизькості на робочому місці;
  • перевірити стійкість дошки для роботи, відсутність задирок на ній і на столах;
  • перевірити справність леза та ручки ножа, міцність насадки ручки ножа і мусата, наявність упорів на рукоятці ножа і мусата, гостроту заточки леза;
  • змастити руки профілактичними пастами і мазями (силіконовий крем і пасти на восковій основі). По мірі зникнення плівки під час роботи пасту слід нанести на руки повторно.
2.5. Про всі виявлені несправності обладнання, інвентарю, електропроводки та інші неполадки повідомити свого безпосереднього керівника і приступити до роботи тільки після їх усунення.

3. Вимоги безпеки під час роботи

3.1. При користуванні ріжучим інструментом бути максимально уважним і дисциплінованим.
3.2. Використовувати інструменти тільки за їх прямим призначенням, не користуватися несправним інструментом.
3.3. Під час нарізки застосовувати безпечні прийоми роботи. Працюючи з відкупорювальним ножем, тримати ніж від себе.
3.4. Передавати колючі, ріжучі інструменти рукояткою вперед.
3.5. Користуватися правильними прийомами роботи з ножем: різати продукти на спеціальних дошках, пальці лівої руки треба зігнути і тримати на деякій відстані від леза ножа.
3.6. Дотримуватися правил переміщення в приміщенні, користуватися тільки встановленими проходами.
3.7. Утримувати робоче місце в чистоті, не допускати його забруднення, своєчасно прибирати з підлоги розсипані продукти, розлиту воду.
3.8. Тримати ніж переважно від себе, при русі ножа на себе стояти збоку від лінії руху ножа. Не тримати руку на лінії руху ножа.
3.9. Не допускати різких рухів ножем, тому що це може змінити напрямок ножа і привести до травми.
3.10. Не треба залишати ніж в оброблюваній сировині, напівфабрикатах, готових виробах або встромляти його в дошки, м'ясо і т.п.; розмахувати ножем і вказувати їм.
3.11. Вкладати ніж у футляр навіть при коротких перервах в роботі.
3.12. Правку ножа об мусат проводити осторонь від інших працівників.
3.13. Працювати тільки зі стандартними спеціальними ножами.
3.14. Стежити за чистотою рук і рукоятки ножа. Брудна рукоятка стає слизькою і може привести до травми.
3.15. Не накопичувати великих запасів сировини на своєму робочому місці.
3.16. Не відволікатися сторонніми розмовами і не допускати на своє робоче місце сторонніх осіб.

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. Привести в належний санітарний стан інструмент і покласти його в спеціально відведене для зберігання місце.
4.2. Під час очищення і промивання ножів берегти пальці від порізів.
4.3. Зняти з себе спецодяг, спецвзуття та засоби індивідуального захисту і помістити їх в гардеробну шафу, вимити обличчя і руки з милом.
4.4. При наявності зауважень в роботі повідомити безпосереднього керівника.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. Негайно припинити роботу при виникненні ситуацій, які можуть призвести до аварії або нещасних випадків, а також при несправності ножа.
5.2. В разі виникнення пожежі слід негайно евакуювати людей з приміщення і приступити до ліквідації осередку загоряння за допомогою вогнегасника. При подальшому поширенні вогню викликати пожежну службу за телефоном 101 і повідомити про подію керівнику.
5.3. При отриманні травми необхідно негайно надати першу допомогу потерпілому, при необхідності, викликати швидку медичну допомогу або транспортувати постраждалого до найближчого лікувального закладу. Проінформувати про те, що трапилося безпосереднього керівника.
5.4. В разі ураження електричним струмом слід негайно звільнити людину від дії травмуючого фактора і надати потерпілому першу допомогу. При відсутності у потерпілого дихання і пульсу необхідно зробити йому штучне дихання і провести непрямий масаж серця, викликати швидку медичну допомогу або організувати його транспортування у найближчий медичний заклад. Повідомити про те, що трапилося керівнику.

Інструкцію розробив:

відповідальний за охорону праці,                    

заступник директора                           _______________________                     В.Д. Костючик

з навчально-виховної роботи                             (підпис)

З інструкцією ознайомлений (а)         _______________________

«___»___________20___р.                                  (підпис)