РІЧИЦЬКИЙ ЛІЦЕЙ
ЗАБРОДІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ №_____від___________
Директорка Річицького ліцею
__________________________
Інструкція з охорони праці № _______
при митті посуду
1. Загальні вимоги охорони праці
1.1. До самостійної роботи з миття посуду можуть бути допущені особи, не молодші 16 років, які ознайомлені з інструкцією з охорони праці при митті посуду, пройшли спеціальне навчання, медичний огляд, в результаті якого не виявлено протипоказань за станом здоров'я для виконання даного виду робіт. Перед початком виконання робіт з миття посуду, необхідно отримати вступний інструктаж з охорони праці та інструктаж на робочому місці.
1.2. Працівникові при виконанні своїх посадових обов'язків слід неухильно виконувати вимоги Правил внутрішнього трудового розпорядку, а також встановленого в дошкільному навчальному закладі режиму праці та відпочинку.
1.3. Небезпечними і шкідливими факторами, які можуть чинити шкідливий вплив на працівника при виконанні робіт з миття посуду, є:
фізичні фактори:
1.1. До самостійної роботи з миття посуду можуть бути допущені особи, не молодші 16 років, які ознайомлені з інструкцією з охорони праці при митті посуду, пройшли спеціальне навчання, медичний огляд, в результаті якого не виявлено протипоказань за станом здоров'я для виконання даного виду робіт. Перед початком виконання робіт з миття посуду, необхідно отримати вступний інструктаж з охорони праці та інструктаж на робочому місці.
1.2. Працівникові при виконанні своїх посадових обов'язків слід неухильно виконувати вимоги Правил внутрішнього трудового розпорядку, а також встановленого в дошкільному навчальному закладі режиму праці та відпочинку.
1.3. Небезпечними і шкідливими факторами, які можуть чинити шкідливий вплив на працівника при виконанні робіт з миття посуду, є:
фізичні фактори:
- термічні опіки при митті посуду гарячою водою;
- ураження електричним струмом при відсутності заземлення мийних ванн або при підігріванні води електрокип'ятильником.
хімічні фактори:
- хімічні опіки, алергійні реакції, які можуть виникнути при виконанні робіт з використанням миючих та дезінфікуючих засобів без застосування гумових рукавичок для захисту шкіри рук.
1.4. При виконанні робіт з миття посуду, відповідно до міжгалузевих норм безоплатної видачі спеціального одягу, слід застосовувати такий спецодяг: халат, фартух клейончастий з нагрудником, чоботи гумові, рукавиці гумові.
1.5. На харчоблоці має знаходитися у доступному місці медична аптечка з набором необхідних медикаментів і перев'язувальних засобів для негайного надання першої допомоги при травмах.
1.6. Працівники зобов'язані неухильно дотримуватися вимог інструкції з охорони праці при митті посуду, правил пожежної безпеки, знати місця розташування первинних засобів пожежогасіння і вміти ними користуватися. Харчоблок повинен бути обладнаний первинними засобами пожежогасіння.
1.7. При нещасному випадку потерпілий або очевидець зобов'язаний негайно повідомити про цей факт адміністрації установи.
1.8. В процесі роботи необхідно дотримуватися правил застосування спецодягу, користування колективними та індивідуальними засобами захисту (ЗІЗ), дотримуватися правил особистої гігієни, тримати в чистоті робоче місце.
1.9. Особи, що допустили невиконання або порушення цієї інструкції, притягуються до дисциплінарної відповідальності і, за необхідності, підлягають позачерговій перевірці знань з охорони праці.
1.5. На харчоблоці має знаходитися у доступному місці медична аптечка з набором необхідних медикаментів і перев'язувальних засобів для негайного надання першої допомоги при травмах.
1.6. Працівники зобов'язані неухильно дотримуватися вимог інструкції з охорони праці при митті посуду, правил пожежної безпеки, знати місця розташування первинних засобів пожежогасіння і вміти ними користуватися. Харчоблок повинен бути обладнаний первинними засобами пожежогасіння.
1.7. При нещасному випадку потерпілий або очевидець зобов'язаний негайно повідомити про цей факт адміністрації установи.
1.8. В процесі роботи необхідно дотримуватися правил застосування спецодягу, користування колективними та індивідуальними засобами захисту (ЗІЗ), дотримуватися правил особистої гігієни, тримати в чистоті робоче місце.
1.9. Особи, що допустили невиконання або порушення цієї інструкції, притягуються до дисциплінарної відповідальності і, за необхідності, підлягають позачерговій перевірці знань з охорони праці.
2. Вимоги охорони праці перед початком роботи
2.1. Надіти необхідний спецодяг, спеціальне взуття та інші ЗІЗ.
2.2. Перевірити наявність, цілісність і надійність приєднання захисного заземлення до корпусів мийних ванн. Переконатися в цілісності та відсутності видимих пошкоджень кабелю електроживлення.
2.3. Підготувати ємність з кришкою для залишків їжі.
2.1. Надіти необхідний спецодяг, спеціальне взуття та інші ЗІЗ.
2.2. Перевірити наявність, цілісність і надійність приєднання захисного заземлення до корпусів мийних ванн. Переконатися в цілісності та відсутності видимих пошкоджень кабелю електроживлення.
2.3. Підготувати ємність з кришкою для залишків їжі.
3. Вимоги охорони праці під час роботи
3.1. Механічно очистити столовий посуд від залишків їжі, які слід покласти в підготовлену ємність з кришкою.
3.2. Першу ванну для миття посуду необхідно заповнювати гарячою водою з температурою 50 оС з додаванням миючих засобів. У другій ванні повинен бути приготовлений дезінфікуючий розчин 0,2% хлораміну, гіпохлориту натрію або кальцію.
3.3. Столовий посуд в першу чергу миють щіткою в першій ванні. Після цього посуд слід помістити в дезінфікуючий розчин, що знаходиться в другій ванні (0,2% розчин хлораміну, гіпохлориту натрію або кальцію). Потім посуд повинен бути вимитий у третій ванні гарячою проточною водою при температурі 65 оС. Далі столовий посуд повинен бути висушений в спеціальних шафах або на гратах.
3.4. Скляний посуд після механічного очищення від залишків їжі слід мити у першій ванні із застосуванням дозволених миючих засобів, потім відразу ополіскувати гарячою проточною водою. Скляний посуд також висушується на спеціальних решітках.
3.5. Столові прибори після механічного очищення слід мити у першій ванні із застосуванням миючих засобів, потім ополіскувати гарячою проточною водою. Знезараження вимитих столових приладів відбувається у повітряних стерилізаторах протягом 2-3 хвилин.
3.6. Чисті столові прилади слід зберігати вертикально в металевих касетах. Ручки столових приладів при зберіганні повинні бути спрямовані догори.
3.1. Механічно очистити столовий посуд від залишків їжі, які слід покласти в підготовлену ємність з кришкою.
3.2. Першу ванну для миття посуду необхідно заповнювати гарячою водою з температурою 50 оС з додаванням миючих засобів. У другій ванні повинен бути приготовлений дезінфікуючий розчин 0,2% хлораміну, гіпохлориту натрію або кальцію.
3.3. Столовий посуд в першу чергу миють щіткою в першій ванні. Після цього посуд слід помістити в дезінфікуючий розчин, що знаходиться в другій ванні (0,2% розчин хлораміну, гіпохлориту натрію або кальцію). Потім посуд повинен бути вимитий у третій ванні гарячою проточною водою при температурі 65 оС. Далі столовий посуд повинен бути висушений в спеціальних шафах або на гратах.
3.4. Скляний посуд після механічного очищення від залишків їжі слід мити у першій ванні із застосуванням дозволених миючих засобів, потім відразу ополіскувати гарячою проточною водою. Скляний посуд також висушується на спеціальних решітках.
3.5. Столові прибори після механічного очищення слід мити у першій ванні із застосуванням миючих засобів, потім ополіскувати гарячою проточною водою. Знезараження вимитих столових приладів відбувається у повітряних стерилізаторах протягом 2-3 хвилин.
3.6. Чисті столові прилади слід зберігати вертикально в металевих касетах. Ручки столових приладів при зберіганні повинні бути спрямовані догори.
4. Вимоги охорони праці після роботи
4.1. Злити використану воду з мийних машин і промити їх гарячою водою.
4.2. Мочалки, щітки, ганчір'я для миття посуду, кухонного інвентарю і обладнання після їх використання прокип'ятити протягом 15 хвилин у воді з додаванням питної соди або замочити у дезінфікуючому розчині (0, 5% розчин хлораміну) на 30 хвилин, потім прополоскати та просушити.
4.3. Залишки їжі, зібрані в ємність з кришкою, слід знезаразити кип'ятінням протягом 15 хвилин або засипати хлорним вапном і винести контейнер для сміття на господарський майданчик.
4.3. Зняти спецодяг і спеціальне взуття, привести в порядок робоче місце і ретельно вимити руки з милом.
4.1. Злити використану воду з мийних машин і промити їх гарячою водою.
4.2. Мочалки, щітки, ганчір'я для миття посуду, кухонного інвентарю і обладнання після їх використання прокип'ятити протягом 15 хвилин у воді з додаванням питної соди або замочити у дезінфікуючому розчині (0, 5% розчин хлораміну) на 30 хвилин, потім прополоскати та просушити.
4.3. Залишки їжі, зібрані в ємність з кришкою, слід знезаразити кип'ятінням протягом 15 хвилин або засипати хлорним вапном і винести контейнер для сміття на господарський майданчик.
4.3. Зняти спецодяг і спеціальне взуття, привести в порядок робоче місце і ретельно вимити руки з милом.
5. Вимоги охорони праці в аварійних ситуаціях
5.1. У тому випадку, якщо розбився столовий посуд, не допускається збирати його осколки незахищеними руками. Для цього слід застосовувати щітку і совок.
5.2. Відповідно інструкції з охорони праці при митті посуду при отриманні травми, негайно повідомити про це безпосереднього керівника, надати першу долікарську допомогу, за необхідності, відправити потерпілого до найближчого медичного закладу.
5.3. При ураженні електричним струмом, в першу чергу слід усунути причину отримання травми: знеструмити обладнання, яке впливає на працівника. Потім слід укласти потерпілого на підлогу і надати першу долікарську допомогу. При відсутності у потерпілого дихання і пульсу, необхідно почати виконання реанімаційних дій. Очистити ротову порожнину, виконати штучне дихання та провести непрямий масаж серця у співвідношенні 2 вдиха на 30 «ударів серця» до відновлення дихання і пульсу, відправити до найближчого медичного закладу. Про нещасний випадок в обов'язковому порядку повідомити адміністрацію дошкільного навчального закладу.
5.1. У тому випадку, якщо розбився столовий посуд, не допускається збирати його осколки незахищеними руками. Для цього слід застосовувати щітку і совок.
5.2. Відповідно інструкції з охорони праці при митті посуду при отриманні травми, негайно повідомити про це безпосереднього керівника, надати першу долікарську допомогу, за необхідності, відправити потерпілого до найближчого медичного закладу.
5.3. При ураженні електричним струмом, в першу чергу слід усунути причину отримання травми: знеструмити обладнання, яке впливає на працівника. Потім слід укласти потерпілого на підлогу і надати першу долікарську допомогу. При відсутності у потерпілого дихання і пульсу, необхідно почати виконання реанімаційних дій. Очистити ротову порожнину, виконати штучне дихання та провести непрямий масаж серця у співвідношенні 2 вдиха на 30 «ударів серця» до відновлення дихання і пульсу, відправити до найближчого медичного закладу. Про нещасний випадок в обов'язковому порядку повідомити адміністрацію дошкільного навчального закладу.
Інструкцію розробив:
відповідальний за охорону праці,
заступник директора _______________________ В.Д. Костючик
з навчально-виховної роботи (підпис)
З інструкцією ознайомлений (а) _______________________
«___»___________20___р. (підпис)