Інструкція з охорони праці при рубці м'яса вручну


РІЧИЦЬКИЙ ЛІЦЕЙ

ЗАБРОДІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ



                                                                                                     ЗАТВЕРДЖЕНО
                                                                                                                Наказ №_____від___________
                                                                                                                Директорка Річицького ліцею
                                                                                                                __________________________

Інструкція з охорони праці №____
при рубці м'яса вручну

1. Загальні положення

1.1. Інструкція з охорони праці при рубці м'яса вручну розроблена відповідно до Закону України «Про охорону праці» (Постанова ВР України від 14.10.1992 № 2694-XII) в редакції від 20.01.2018р, на основі «Положення про розробку інструкцій з охорони праці», затвердженого Наказом Комітету по нагляду за охороною праці Міністерства праці та соціальної політики України від 29 січня 1998 року № 9 в редакції від 1 вересня 2017 року.
1.2. Дана інструкція з охорони праці розроблена з метою запобігання фактів травмування та забезпечення безпечної роботи працівників харчоблоку (кухні) при рубці м'яса вручну.
1.3. До самостійної роботи по рубці м'ясних виробів допускаються особи, які вивчили цю інструкцію з охорони праці, пройшли відповідну підготовку, вступний і первинний інструктажі з охорони праці на робочому місці, стажування за правилами експлуатації сокири, пройшли обов'язковий медичний огляд, при відсутності будь-яких протипоказань за станом здоров'я.
1.4. На працівника, який виконує роботу по рубці м'яса вручну, можуть впливати такі небезпечні і шкідливі виробничі фактори:
  • ненадійне кріплення обробної поверхні (стіл, пінь-колода) до підлоги;
  • наявність задирок і нерівностей на дерев'яному топорищі;
  • підвищений рівень шуму на робочому місці;
  • підвищена вологість повітря;
  • недостатня освітленість робочої зони;
  • фізичні перевантаження.
1.5. У процесі роботи при ручній рубці м'яса використовується наступний спецодяг і засоби індивідуального захисту: халат, бавовняний фартух і головний убір, закрите гумове взуття.
1.6. Приміщення харчоблоку має бути обладнане ефективною припливно-витяжною вентиляцією.
1.7. У приміщенні повинна бути медична аптечка з набором необхідних медикаментів і перев'язувальних матеріалів, призначена для термінового надання першої допомоги потерпілим при травмах.
1.8. Працівник при обробленні м'яса зобов'язаний дотримуватися правил пожежної безпеки, знати місця розташування первинних засобів пожежогасіння.
1.9. Для попередження і запобігання поширенню шлунково - кишкових, паразитарних та інших захворювань працівник зобов'язаний: коротко стригти нігті; ретельно мити руки з милом перед початком роботи, після кожної перерви в роботі і зіткнення з забрудненими предметами, а також після відвідування туалету.
1.10. Працівник повинен бути навчений і мати навички надання першої допомоги потерпілим при нещасних випадках, знати місця розташування аптечки.
1.11. Працівник, який допустив невиконання або порушення даної інструкції з охорони праці, притягується до дисциплінарної відповідальності у відповідності з Правилами внутрішнього трудового розпорядку, трудовим договором і, при необхідності, підлягає позачерговій перевірці знань, норм і правил охорони праці.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Надіти і застебнути санітарний одяг на всі гудзики (зав'язати зав'язки), не допускаючи звисаючих кінців одягу, заховати волосся під головний убір.
2.2. Перевірити оснащеність робочого місця необхідним для роботи обладнанням, інвентарем, пристроями та інструментом.
2.3. Підготувати робоче місце для безпечної роботи:
  • забезпечити наявність вільних проходів;
  • перевірити міцність кріплення обробної поверхні до підлоги;
  • зручно і стійко розмістити запаси сировини, інструмент, пристосування відповідно до частоти їх використання і витрачання;
  • переконатися у відсутності сторонніх предметів біля обробного столу, патьоків крові, води і т.ін;
  • перевірити наявність справного інструменту (сокира, ніж), пристосувань і відсутність сторонніх біля обробного стола.
2.4. Ручний інструмент (сокири, обробні ножі) повинен бути доброякісним і відповідати виконуваній роботі, повинен перебувати в справному стані.
2.5. Заточка інструменту (сокири, ножі) повинна виконуватися особою, спеціально навченою і уповноваженою на це.
2.6. Інструмент, що переноситься, який може нанести травму, повинен бути в чохлах, переносних футлярах або сумках.
2.7. Рукоятки сокири повинні бути зручні в роботі, виготовлені з сухої, твердої та в'язкої деревини і надійно кріпитися до інструменту. Поверхня рукояток повинна бути гладкою, без тріщин, задирок, сучків.
2.8. Ніж повинен мати міцно насаджену, дерев'яну рукоятку, зручну для тривалої роботи.
2.9. Рукоятки ножів з боку заточування леза для запобігання ковзання повинні мати запобіжний виступ, що підноситься над лезом не менше 5мм.
2.10. Про всі виявлені несправності обладнання, інвентарю, електропроводки та інші недоліки необхідно повідомити свого безпосереднього керівника і приступити до роботи тільки після їх усунення.

3. Вимоги безпеки під час роботи

3.1. Приступати до рубки м'яса слід тільки вимитими і витертими насухо руками.
3.2. Не дозволяється залишати сокиру на краю обробного столу або пня-колоди, а також кинутим на підлогу.
3.3. При заточуванні інструменту вручну абразивний брусок не повинен мати відколів, щерблень, тріщин.
3.4. Правку і заточку інструменту необхідно проводити з дотриманням заходів безпеки, щоб уникнути отримання травми.
3.5. При роботі гостро відточений ніж необхідно тримати міцно в руці, лезом від себе.
3.6. Після закінчення роботи ніж слід поміщати в футляр. Не залишати ніж або сокиру на землю і встромляти в обробний стіл.
3.7. Не залишати без нагляду робочий інвентар, не доручати роботу по рубці м'яса ненавченим і стороннім особам.
3.8. Дотримуватися правил переміщення в приміщенні, користуватися тільки встановленими проходами.
3.9. Утримувати робоче місце в чистоті, своєчасно прибирати обробну поверхню і її околиці.
3.10. Робочий, який займається рубкою м'яса вручну, зобов'язаний:
  • постійно стежити за справністю інструменту (ножа, сокири);
  • стежити, щоб обробний матеріал знаходився перед робочим на обробній колоді;
  • контролювати, щоб на робочому місці не знаходилися сторонні люди;
  • бути уважним, не відволікатися і не відволікати інших.
3.11. В разі поганого самопочуття працівник зобов'язаний припинити роботу, привести робоче місце у безпечний стан, звернутися за допомогою до лікаря і повідомити про це свого безпосереднього керівника.

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. Привести в належний санітарний стан інструмент і розташувати його в місцях зберігання.
4.2. Під час очищення і промивання ножів і сокир берегти пальці від порізів.
4.3. Провести обробку столу і колоди.
4.4. Зняти з себе спецодяг і помістити його в гардеробну шафу, вимити руки і обличчя з милом.
4.5. При наявності зауважень в роботі повідомити про це безпосереднього керівника.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. При виникненні будь-якої несправності робочого обладнання або ножа, сокири слід негайно припинити роботу і повідомити про подію безпосереднього керівника. Роботу дозволяється відновити тільки після усунення всіх несправностей.
5.2. При загорянні в приміщенні негайно евакуювати людей і приступити до ліквідації осередку загоряння за допомогою вогнегасника. При подальшому поширенні вогню викликати пожежну службу за телефоном 101 і повідомити про подію керівнику.
5.3. При отриманні травми необхідно негайно надати першу допомогу потерпілому, при необхідності, викликати швидку медичну допомогу або транспортувати постраждалого до найближчого лікувального закладу. Проінформувати про те, що трапилося безпосереднього керівника.
5.4. При отриманні травми необхідно покликати на допомогу, скористатися аптечкою першої допомоги, при необхідності, викликати швидку допомогу, в обов'язковому порядку повідомити керівника.

Інструкцію розробив:

відповідальний за охорону праці,                    

заступник директора                           _______________________                     В.Д. Костючик

з навчально-виховної роботи                             (підпис)

З інструкцією ознайомлений (а)         _______________________

«___»___________20___р.                                  (підпис)